Några höjdpunkter

  • Hornborgasjöns trandans  är en världsattraktion
  • Tiotusentals tranor, svanar, gäss, änder och en del rovfåglar
  • En heldag i gömsle vid trandansen
  • Spännande tekniker för att få annorlunda tranbilder med rörelsoskärpa, panorering, high- och lowkey, avancerade kompositioner
  • Att få miljö med i bilderna
  • Gedigen fotoledning av Magnus Martinsson, i en liten grupp likasinnade
  • Individuell handledning, både i fält såväl som i teori

FÅGELMORGON
Innan solen bryter fram tidig denna vårmorgon hörs höga trumpetande ropen långt ute från Hornborgasjön. Sångsvanarna svarar med nästan lika höga rop och ett förväntansfullt sorl ökar bland de många åskådare och fotografer som finns på plats vid Bjurums ängar vid Hornborgasjön för att beskåda den årliga trandansen.

Från norr kommer snart den första gruppen flygandes i den typiska v-formade plogen som är tranornas flygformation. Framme vid ängarna slår ledarfåglarna en lov, och ännu en, innan de första fåglarna kaster sig neråt i tvära akrobatiska kast innan de elegant fäller ut de långa benen som landningsställ mot marken. Flera plogar anländer och snart har den första gruppen på ängen sällskap av tiotals andra tranor.

Höga trumpetstöt ackompanjerar de nyanlända fåglarna och flera individer kastar genast tillbaka huvuden och svarar med ännu högre rop. Stämningen bland fåglarna är laddad och hela tiden landar nya grupper. Efter bara några minuters rop och stök bland de manshöga fåglarna skiljer flera fåglar sig ut genom att göra inviterande hopp mot närstående fränder. Trevande skutt blir till höga utmanande hopp som andra i gruppen snart tackar ja till och en dansmässig eufori utbryter. Flera fåglar plockar upp pinnar eller fjädrar som de kastar uppåt i luften efterföljd av eleganta hopp och landande skutt och piruetter med utspridda vingar. Ett par har dansat länge och  fåglarnas långa halsar har böjts i samstämmiga triumferande rop om och om igen. Fåglarna blir mer och mer fokuserade på varandra och snart böjer honan ryggen och den långa halsen och hanen hoppar upp på ryggen av henne och fullbordar parningen. Många andra par har också beseglat förhållandet med dansens crescendo – parningen.

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Vackert belägen vid platåberget  Billingens fot ligger sjön i ett ålderdomligt landskap. En gång var det en välkänd fågelsjö, som sedan torrlades. Här har ett av Sveriges största naturvårdsprojekt återskapat en levande fågelsjö ur ett igenvuxet träsk. Hornborgasjön är nu ett naturreservat  nästan 4 000 hektar stort. Reservatet omfattar främst sjön och dess strandängar. Syftet med naturreservatet är att främja den biologiska mångfalden och att häckande och rastande våtmarksberoende fågelarter skall gynnas. Sjön är en mycket viktig rastplats för fåglar på väg norrut på våren och söderut på hösten. Här finns också många häckande fåglar under vår och sommar. Totalt finns 100 fågelarter. Drygt 50 av dem häckar i eller vid – bland annat en fjärdedel av Sveriges svarttärnor och nästan alla svarthalsade doppingar.

På sin väg från vinterkvarteren i Spanien till häckningsplatserna rastar det ca 20 000 tranor varje år vid Hornborgasjön. De stannar oftast en vecka eller två för att äta, dansa och vila. Sist kommer de som skall längst norrut i landet. De väntar på att våren ska komma däruppe. I mitten av april, som brukar vara bästa tiden för att se dansen, rastar mellan 3500 och 20 000 tranor här.

Under vår helg vid Hornborgasjön kommer du att få lära dig nya tekniker som utvecklar din fågelfotografering. Magnus kommer att ta upp allt från panoreringar med långa slutartider till hur du bäst jobbar i motljus och hur du kan inkludera miljöer i dina bilder. Du kommer också att få tillgång till ett eget gömsle mitt i trandansen under en heldag. Från gömslet kommer du att kunna fotografera både miljöbilder och närbilder på tranor, sångsvanar och med lite tur dyker kanske några bläsänder upp framför ditt gömsle.

Fågelfotografering vid trandansen, Hornborgasjön. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Magnus Martinsson
Fågelfotografering vid trandansen, Hornborgasjön. Fotoresa med Wild Nature fotoresor. Foto Magnus Martinsson

Dagsprogram

Dag 1 (30/3) (Middag)
Ankomst till vårt boende. Vi börjar vår långhelg med ett teoripass på torsdag eftermiddag där vi tittar på hur man arbetar med olika fågelfototekniker för att få annorlunda och mera spännande bilder. Vi kommer även att gå igenom ljusets betydelse för en lyckad bild innan vi på kvällen tar oss an den första fotosessionen.

Dag 2 – 3 (31/3 – 1/4)(Frukost  – Lunch – Middag)
Under dessa två dagar kommer vi att vara på plats innan gryningen så vi är redo när tranorna kommer till Bjurums ängar. Under dessa morgontimmar finns det möjlighet till många bilder på flygande tranor, och när de landar är aktiviteten störst under hela dagen.

Efter en intensiv fotografering, så åker vi åter till vårt boende för sen frukost, vila, bildgenomgång, bildarbete, teori och lunch. Efter lunch åker vi mitt på eftermiddagen tillbaka till Hornborgasjön för nya bilder och nya vinklar. Vi stannar till solnedgång för att få med tranornas aktivitet i ett möjligt spännande ljus.

Vi kommer att ha tillgång till gömsle vid trandansen dessa två dagar. Vi turas om att sitta i gömslena så halva gruppen är i gömsle på fredagen och resten på lördagen. Gömsle sittningen är heldagar, man måste vara i gömslet innan soluppgång och får inte gå ut ur gömslet förrän efter solnedgång.

Dag 3 (2/4) (Frukost – Lunch)
Tidig morgonfotografering igen, därefter sen frukost och bildgenomgång. Avslutning och avresa efter lunch.

Mer information

  • FOTOUTRUSTNING
    Eftersom tranorna är huvudmålet för denna workshop så är teleobjektiv nästan ett måste. 400 mm eller däreöver är bäst för att nå enskilda tranor. Telezoomar ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder. Tänk på att du kan kombinera ditt fasta teleobjektiv med en eller två konverter för att få en längre bränvidd. Korta teleobjektiv eller zoomobjektiv och vidvinkel är också användbara för att få mera miljö med i bilderna. Stativ är bra för bilder med lång slutartid.

    För gömslesittningen är det bra att ha med sig en pall, liggunderlag, sovsäck och annan personlig utrustning. Gömslet är inte isolerat.

  • KLÄDER
    Morgnar kan vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon långärmad tröja eller tunnare jacka. Keps eller hatt kan vara bra som skydd mot solen. Ett par grövre gymnastikskor är bästa valet för fötterna. Oöma fältkläder med både långa och korta armar och ben är bästa valet.

    Det kan förekomma regnskurar då vi reser precis innan den ”lilla regntiden” så är det bra att ha med sig t.ex. en regnponcho.

  • BOENDE
    Vi bor på Flämslätts kursgård.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Vårt boende är tillgängligt men de miljöer vi kommer att röra oss i vid fotograferingen är inte alla anpassade med avseende på rörelsenedsättning. Gömslena är inte tillgänglighetsanpassade.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, en heldag i gömsle vid trandansen, fotohandledning och guidning, moms.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Resa till/från Hornborgasjön, lokala transporter, drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, och utgifter av personlig karaktär. Enkelrumsavgift.

  • MÖTESPLATS
    Vi träffas på vårt boende, Flämslätts kursgård, på eftermiddagen torsdagen den 30 april. Exakt tid anges senare.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fotografiskledare

Magnus Martinsson, född 1964, är fotograf, författare och naturgeograf, bosatt på Gotland sedan 1988. Han har sedan dess ägnat sig åt naturvårdsfrågor i yrket. Natur- och fotointresset har tagit honom på ett stort antal resor runt om i världen och även gett djupa kunskaper om den gotländska hembygden. Magnus bidrar på olika sätt till att förmedla sin kunskap till en bred allmänhet. Han är en ofta anlitad föredragshållare, exkursions- och reseledare. Magnus Martinsson står för foto och text i en lång rad publikationer. Som medlem i Naturfotograferna tillhör han de främsta naturfotograferna i landet.