Några höjdpunkter

  • Fotografering från specialgjorda gömslen
  • Special arrangemang för att fotografera kungsfiskare under vattnet
  • Kungsfiskare som fiskar – möjlighet till bilder på fåglar påväg i och upp ur vattnet
  • Reseledaren lär ut specialtekniker och du får fotografisk rådgivning och tips för att du ska lyckas med dina bilder
  • Vi stödjer organisationen Birdlifes arbete med att skapa bättre livsmiljöer för fåglar

KUNGSFISKAREN…
…är en av våra färgstarkaste fåglar, stor som en sparv sveper den snabbt fram över vattendraget och oftast är det bara möjligt att fotografera den när den sitter på någon gren vid vattnet.

Kungsfiskaren är vacker nog för att förgylla vilken porträttbild som helst bara med sin närvaro men vill man ta andra bilder än de klassiska bilderna med en fågel på en gren krävs mycket tid och arbete för att lyckas.

Med denna fotoresa kan vi erbjuda dig möjligheten att från specialbyggda gömslen fotografera kungsfiskare. Under fotoresan kommer vi att ha fantastiska möjligheter att fotografera fåglar som dyker i vattnet för att fånga fisk och när de kommer upp ur vattnet igen med förhoppningsvis en fisk i näbben. Det är inte ovanligt att vi kan ha uppemot 20-30 dyk under en dag så det finns alla förutsättningar för att få fantastiska bilder på denna skönhet.

Vi har också genom ett specialarrangemang fått möjligheten att kunna fotografera kungsfiskare under vattnet när de fångar fisk. Denna möjlighet ger dig chansen till riktigt unika bilder. Självklart kommer vi även att hinna med att ta de ”klassiska” bilderna när kungsfiskaren landar på en gren.

Vi kommer under 4 dagar att ha exklusiv tillgång till två gömslen för vår fotografering av kungsfiskare. Vi kommer vara tre fotografer i varje gömsle och vi fördelar tiden mellan de olika  gömslena rättvist. Fotograferingen av kungsfiskare under vattnet är väderberoende.

Under resan kommer vi att ha teknikgenomgångar när vi är i gömslena. Resan kommer att vara intensiv där vi spenderar den mesta tiden i gömslena för att få så bra möjligheter det bara går för att ta ”bilden” med stort ”B” på kungsfiskarna.

Dagsprogram

Mer information

Henrik Karlsson, född 1968, är fotograf, författare och naturvårdare.
Olympus Ambassadör.
Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor.
Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.

Med fokus på att berätta om ekologi, hur djur och andra organismer påverkar varandra och av människan, fotograferar Henrik främst naturen på nordliga breddgrader.

Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han är en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. 2017 gavs boken Vilda Norden ut och 2020 gav han ut boken Ölands orkidéer, båda på Votum förlag.

För kungsfiskarefotografering har vi stor användning av ett antal olika objektiv. När vi fotograferar dykande fåglar behöver vi ha en brännvidd på ca 200 mm. Om du har ett zoom-objektiv typ 80-400 mm är detta det bästa. För fotografering av den mer klassiska bilden med fågel på gren är större teleobjektiv som t.ex. 500 mm lämpliga.  Trådutlösare eller annan typ av fjärrutlösare är mycket bra att ha. Stativ och en beanbag behövs också.

Vädret är likt det svenska sommarvädret. Oömma fältkläder rekommenderas och gummistövlar är bästa valet för fötterna när vi sitter i gömsle.

Vi bor på ett klassikt brittiskt pubhotell med pub på första våningen. Standarden är enkel till medel. Hotellet har gemensamma toaletter och dusch.

Boendet är inte fullt tillgängligt vid nedsatt rörlighet. Gömslena vi använder är inte tillgänglighetsanpassade.

Helpension (del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram), lokala transporter, transfer till och från Edinburgh flygplats, fotohandledning, tillgång till specialbyggda gömslen.

Resa till Edinburgh, drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär som t.ex. telefon, internet avgifter.

Resan börjar och avslutas på Edinburghs flygplats. Reseledaren möter och lämnar gruppen här.

Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Svenska resenärer till Storbritannien behöver ha ett giltigt pass eller nationellt ID-kort för att kunna resa in i landet. Vid incheckning för flyg krävs pass.

Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

Läs mer och beställ din försäkring här:

Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

Avbeställningsförsäkring


Kontakta din läkare.

Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.