Några av kursens
höjdpunkter

  • Demoprodukter från OM SYSTEM (Olympus) kommer att finnas tillgängliga för dig att prova
  • Utförlig och effektiv introduktion till makrofoto
  • Lär dig hur du undviker nybörjarmisstagen och gör snabba framsteg
  • Lär dig att använda din egen fotoutrustning till det bästa möjliga resultatet
  • Få handledning och undervisning av två av Sveriges bästa makrofotografer
  • Får tips, inspiration och idéer för att utveckla egen makrofotografering

Makrofoto innebär unika möjligheter att närma sig naturen och synliggöra motiv som går dem allra flesta förbi. Med rätt teknik kan en oansenlig kvadratmeter natur innebära en hel värld av motiv.
Småkryp, växter, lavar, svampar, mineraler – här finns mängder av fascinerande varelser, former och strukturer. Många av dessa motiv har aldrig ens avbildats vilket delvis beror på att makrofotografering kan uppfattas som svårt och komplicerat. Men de tekniska fallgroparna går att överbrygga med relativt enkla knep och det är det vi fokuserar på i den här kursen.

Under fyra dagar går vi igenom olika typer av makrotekniker. Vi tar det från början och lägger tonvikten på handfasta tips som får deltagaren att nå tydliga förbättringar. Under workshopen kommer det att finnas demoprodukter från OM SYSTEM (Olympus) som du kan prova, bl.a. kommer det att finnas det nya kamerahuset OM1, det nya 90 mm makroobjektivet samt en del andra objektiv. John Hallmen som är OM SYSTEM användare kommer att visa dig hur man använder utrustningen.

Vi inleder med det mest grundläggande – hur kommer man nära och hur får man det skarpt? Genom att lära sig behärska blixten vid makrofotografering så skaffar man sig förutsättningar för att ta bra makrobilder utan stativ nästan oavsett motiv och yttre förhållanden såsom väder, vind och tid på dygnet. Vi går igenom hur man bygger sin egen blixtdiffusor och hur den kan utnyttjas på bästa sätt.

Vi ger en ordentlig introduktion till fokusstackning – tekniken som låter fotografen ta kontroll över skärpedjupet i bilden och som utan överdrift kan sägas ha revolutionerat makrofotograferingen i modern tid. Givetvis tar vi även upp fotografering från stativ i naturligt/befintligt ljus. Under kursen varvas teori, demonstrationer och inspiration, med praktiska övningar både inomhus och utomhus.

Förkunskaper: Inga särskilda förkunskaper krävs men vi rekommenderar att deltagaren har allmän kameravana och är någorlunda bekant med sin egen utrustning.

Utrustning: Kamera med blixt, makroobjektiv och stativ. Utöver det rekommenderas en dator för bildimport/efterbehandling samt fjärrutlösare till kameran (via kabel eller trådlös).

Vi bor i Kastlösa på södra Öland som ligger med Stora Alvaret precis runt hörnet.

Dagsprogram

Dag 1 (11/5) (Lunch – Middag)
Ankomst till Öland och vårt boende. Vi inleder kursen med lunch. Under eftermiddagen har vi en första teoripass och avslutar dagen med middag.

Dag 2 – 3 (12-13/5) (Frukost – Lunch – Middag)
Under dessa dagar varvar vi teori med praktiska övningar både i fält och i vår kurslokal.

Dag 4 (14/5) (Frukost – Lunch)
Under förmiddagen fortsätter vi med att varva teori och praktiska övningar. Helgen avslutas med att vi äter lunch.

Mer information

  • FOTOUTRUSTNING
    Kamera med blixt, makroobjektiv och stativ. Utöver det rekommenderas en dator för bildimport/efterbehandling samt fjärrutlösare till kameran (via kabel eller trådlös).

  • KLÄDER
    Morgnar och kvällar kan vara kalla i maj så varma kläder, mössa och vantar är att rekommendera. Tag även med regnkläder. I övrigt rekommenderas oömma fältkläder och grova gymnastikskor eller kängor. Även gummistövlar är bra att ha med då vi kommer att fotografera i rikkärr.

  • BOENDE
    Vi bor och har teoriundervisning på Allégården i Kastlösa på Öland. Boendet är av medelstandard.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Boendet har inga begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebär minskad tillgänglighet vid nedsatt rörelseförmåga.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, fotoguidning, handledning och moms.

  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Resa till Öland, resekostnader på Öland (vi samåker), drycker, försäkringar, avbeställningsskydd, utgifter av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Resan börjar och avslutas på Allégården i Kastlösa, Öland. Exakt tidpunkt anges närmre workshopen.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan resan.

  • FÖRSÄKRING
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Resan är inte fysiskt ansträngande. Om du har några medicinska funderingar kontakta din läkare och rådfråga.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell. Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.