Några höjdpunkter

  • Specialexpedition med fotofokus, där vi först av allt söker efter isbjörn och därefter också en rad andra arktiska djur och fåglar
  • Fotografisk ledare är naturfotografen Jan Gyllensten med erfarenhet från ett antal expeditioner runt Svalbard
  • Expeditionsledare är erfarne polarforskaren Bjørn Anders Nymoen, tidigare vid Norsk Polarinstitutt
  • Stor chans att se isbjörnar i storslagna is- och kustlandskap
  • Besök i valrosskolonier
  • Goda chanser till fjällräv och Svalbardsrenar
  • Fantastiska vinterlandskap då Svalbard är som kanske vackrast under året
  • Tillgång till zodiak-gummibåtar som används för landstigningar och ger fina fotovinklar
  • Glaciärer, drivis och packis
  • Midnattssolen skiner, vilket ger oss morgon-/kvälls- eller nattljus i många timmar per dygn
  • Liten grupp, endast 12 deltagare
  • Ledarna tar oss till de bästa ställena. Du får egen fotografisk rådgivning och tips i en liten grupp av likasinnade
  • Vi reser ombord på traditionsrika m/s Origo, det kanske charmigaste fartyget häruppe och samtidigt ombyggd för bästa komfort

SVALBARD
Mittemellan nordligaste Norge och Nordpolen ligger ögruppen Svalbard, ett fantastiskt och ännu orört arktiskt vildmarksområde. Mycket vildare än så här blir det inte på det Norra halvklotet. Här ruvar ännu breda och höga glaciärer i alldeles ursprungliga landskap, här är det ännu istid, men i nutid. Midnattssolen skiner från mitten av april till sensommaren, över ett spännande polardjurliv, där isbjörnarna förstås är de mest kända djuren, men här finns också ökande stammar av valross, storsäl, vikarsäl, knubbsäl, Svalbardren, fjällräv och flera olika arter valar och delfiner. På Svalbard är isbjörnarna liksom valrossarna inte sällan ganska nyfikna av sig och kan komma mycket nära, men under säkra omständigheter.

Fågellivet är mycket rikt, med stormfågel, spetsbergsgrissla, alkekung, vittrut, fjällabb, bredstjärtad labb, storlabb, brednäbbad simsnäppa, tretåig mås, spetsbergsgås, vitkindad gås, praktejder, Svalbardfjällripa, tobisgrissla med flera. Den exklusivt högarktiska ismåsen, ”Packisens vålnad”, ses också allt oftare.

Trots sitt isolerade läge i Norra ishavet, 657 km norr om Nordkap i Norge och över 1 000 km från närmsta flygplats i Norge, är Svalbard det mest tillgängliga polarområdet i världen, tack vare samhället Longyearbyen.

På våren behöver man inte färdas lika långt här som på hösten. Det mesta finns närmare. Och vi når kanske packisen på mindre än ett eller två dygn. Därför har vi, som vi även gjort tidigare, valt att ha en kortare resa på våren.

Naturen och djurlivet står i centrum för denna resa. Alla naturintresserade kan få en helt fantastisk upplevelse på denna specialfotoexpedition. Foto-fokuset på resan innebär att vi ägnar den tid vi behöver åt att få bra bilder. Måltider skjuter vi på när det behövs; det vill säga om vi har bra motiv och ljus. Isbjörnar och valrossar är naturligtvis högsta prioritet. Chanserna att se och fotografera dem är mycket höga. Samtidigt: med natur och vilda djur kan man aldrig veta. Det måste man vara medveten om.

Resrutten avgörs inte i förväg, utan bestäms där och då, eftersom vi hyr hela båten och har friheten att planera utifrån hänsyn till väder, vind, isförhållanden och rapporter om isbjörnar. Vår preliminära plan är att gå norrut.
Besättningen, kaptenen och vi som är guider på resan har stor erfarenhet av både Arktis och fotografering under de speciella förhållanden som råder. Besättningen är svenskspråkig.
M/S Origo är perfekt för fotografering, med bra möjligheter att ta sig in i isen. Båten erbjuder sex rum med egen dusch/WC. Ett ytterligare rum har toalett och delad dusch. Övriga rum har delad dusch och WC alldeles intill hytterna. Sängarna bäddas och rummen städas dagligen eller så ofta det går. Kocken brukar bjuda på spännande och mycket god mat. Ingen brukar gå hungrig på denna båt.
Föreläsningar och workshop kommer att hållas av reseledaren. Vi kommer att titta på deltagarnas bilder mot slutet och komma med positiv bildkritik. Och vi som är guider kommer naturligtvis att bistå deltagarna med all nödvändig hjälp.

Huvuddäck

1 superiordubbelhytt uppe på däck med privat WC/dusch. (FULLBOKAD!)

5 dubbelhytter med privat WC/dusch. (FULLBOKADE!)

1 dubbelhytt med privat WC och delad dusch. (FULLBOKAD!)

2 dubbelhytter med delad dusch/WC. (FULLBOKADE!)

Dagsprogram

Dag 1  (1/5) (Middag)
De som anländer denna dag till Longyearbyen med morgonflyget hämtas upp av oss på flygplatsen för transport till båten. De som anlänt till Longyearbyen tidigare hämtas upp vid respektive hotell. Cirka klockan 16 seglar vi ut ur Adventfjorden, och via Isfjorden beger vi oss troligen norrut, om vi inte har bättre indikationer för att den södra vägen nå isbjörnar på östra sidan. På kvällen äter vi välkomstmiddag på skeppet.

Dag 2-7 (2-7/5) (Frukost – Lunch – Middag)
På kryss, färdplan upprättas på plats och den ändras dag för dag om så behövs. Med stor sannolikhet kommer vi att kryssa norrut längs västra sidan. Förutom isbjörn hoppas vi även träffa på valross och säl. Fotografering sker dygnet runt, vi har bra ljus hela dygnet.

Dag 8 (8/5) (Frukost)
Vi är tillbaka vid kajen i Longyearbyen. Efter en god avskedsfrukost får ni hjälp med transport till flygplatsen eller in till byn.

Mer information

  • FOTOUTRUSTNING
    Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv, allt från landskap till däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. Vidvinkel zoomobjektiv med t.ex. brännvidd 24-70 mm är utmärkt inte bara för landskapsfotografering utan ibland även för djurfotografering.
    Telezoomobjektiv, t.ex. 70-200 mm eller 80-400 mm, ger mycket bra förutsättningar till att ta varierande bilder av fåglar och däggdjur.
    Långa teleobjektiv med fasta brännvidder, t.ex. 400, 500 eller 600 mm, är mycket användbara för fågel- och däggdjursfotografering. För att öka brännvidden om du har ett kortare teleobjektiv kan du använda telekonverter.
    Då det kan förekomma regn är det viktigt att ha med bra skydd för kamerautrustningen. Det bästa är ett regntätt kameraskydd. Tänk även på att ha överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken.
    Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa.
  • KLÄDER
    Temperaturen så här års ligger vanligen på några plusgrader. Rejäla kläder som man kan klä sig i flera lager är att rekommendera, vantar och mössa är självklarheter. Flytoveraller finns att låna på båten.

    Mer information om kläder fås i utskick innan resan.

  • TILLGÄNGLIGHET
    Både båten, användning av gummibåtar (zodiacs) och naturen gör att resans karaktär är lite begränsande vid starkt nedsatt rörlighet. Kontakta oss vid minsta tvekan.

  • PRISER OCH HYTTER

    Del i dubbelhytt, delad dusch/WC 54 900 kr (FULLBOKAD!)

    Del i dubbelhytt, egen WC, delad dusch 62 900 kr (FULLBOKAD!)

    Del i dubbelhytt med egen WC/dusch 69 900 kr (FULLBOKAD!)

    Del i superiorhytt på däck med egen WC/dusch 79 900 kr (FULLBOKAD!)

    Enkelhyttstillägg, delad dusch/WC 15 000 kr

    Enkelhyttstillägg, med egen dusch/WC 19 000 kr

    Tillgång till enkelhytter är starkt begränsade. Kontakta oss för information.

  • INKLUDERAT I PRISET
    Del i dubbelhytt enligt bokning, måltider enligt program, fotoundervisning, specialföreläsningar, kryssning där den exakta rutten är beroende av isförhållanden och väder.
  • EJ INKLUDERAT I PRISET
    Flyg t/r till Svalbard, enkelhyttstillägg, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, ev vaccinationer, ev medicinska tester, måltider som inte är specificerade i dagsprogrammet, drycker (andra än de som serveras till maten) och telefon, internet avgifter samt saker av personlig karaktär.

  • MÖTESPLATS
    Longyearbyen hamn. Resan börjar och avslutas här. Exakt tid och plats anges senare.

  • BETALNINGSVILLKOR
    Anmälningsavgiften, 30% av resans belopp, inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 100 dagar innan resan. Villkoren på denna och våra andra resor när vi chartrar ett helt fartyg avviker från våra vanliga villkor genom att anmälningsavgiften är något högre än 20 % och datum för slutbetalning ligger lite tidigare (normalt har vi 60 dagar innan avresa). Därav så ändras även reglerna för avbokning till 100 dagar istället för 60 dagar. Detta innebär att om avbeställningen sker mer än 100 dagar innan avresa tas ett belopp motsvarande resans anmälningsavgift ut i avboknigskostnad. Sker avbeställningen 100 dagar eller mindre, före avresa sker ingen återbetalning.

  • PASS OCH VISUM
    Vid resa till Svalbard ska du ha med dig passet. Vid incheckning för flyg krävs pass.
    Gällande inresebestämmelser beträffande Covid-19 måste vara uppfyllda.

  • FÖRSÄKRINGAR
    Vi rekommenderar varmt att du noga ser över din reseförsäkring inför resan. Läs igenom i villkoren om vad som eventuellt ingår och inte. Viktigt är att kolla att ersättning ingår för hemresa/sjuktransport i händelse av olycka eller allvarlig sjukdom. Ofta behöver t ex reseskyddet i en vanlig hemförsäkring kompletteras. Där finns förstås en uppsjö av försäkringsbolag att välja mellan. Ett bolag som många rekommenderar och som bland annat resebyråernas egen branschorganisation SRF har ett nära samarbete med är Gouda reseförsäkringar.

    Goudas reseförsäkringar omfattar reseskydd för pandeminer/epidimer eller händelser som är kopplade till Covid-19. Försäkringen gäller även vid avrådan från UD att resa. Försäkringen ersätter sjukvård, hemtransport etc. om du insjuknar i Covid-19 under din resa. Försäkringen ersätter även merkostnader som kan uppstå vid sjukdom som t.ex. kost, logi och nya flygbiljetter.

    Läs mer och beställ din försäkring här:

    Reseförsäkring om du inte fyllt 70 år vid utresa

    Reseförsäkring om du fyllt 70 år vid utresa

    Avbeställningsförsäkring

  • HÄLSA
    Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer. Kontroller även eventuella krav på medicinska tester för inresa i landet.

  • GRUPPEN OCH SPRÅK
    Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
    Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.