Fågelfotoworkshop med slottsglans i Hjälstaviken

9 – 11 oktober 2020

Några av workshopens
höjdpunkter

  • En helgworkshop med en av Sveriges mest erfarna fågelfotografer
  • En av Sveriges bästa fågelsjöar under den mest intensiva sträckfågeltiden på hela året
  • Tiotusentals gäss, tusentals tranor och ett myller av andra vattenfåglar som svanar, änder, hägrar, doppingar och sothöns
  • Så här års besöks sjön dessutom ofta av havsörn, pilgrimsfalk och en rad andra rovfåglar, samt nästan alltid någon kul raritet
  • Skäggmesar i vassarna och höstfärger i markerna
  • Särskilt tillträde till ett stort hägn med kronhjort och dovhjort, på gångavstånd från där vi bor
  • Vi bor kungligt på Ekolsunds slotts anrika Wärdshus från 1700-talet, Gustav den III:s och Bellmans favoritställe!
  • Jan går metodiskt igenom en rad olika fototekniker som är användbara vid fågelfoto – autofokussystem, exponering, bildstabilisering, stativ/rispåse, gömslen, action, att måla med kameran, kamerameny-alternativ, ifyllnadsblixt…
  • Gedigen teknisk rådgivning och konstnärliga tips under lättsamma former, i en liten grupp likasinnade
  • Fototips och tekniker som passar alla förkunskapsnivåer

Gäss & änder i tiotusental, brunstiga hjortar
Vi kommer att vara på plats under vad som brukar vara den absolut bästa årstiden på hela höststräckfågelsäsongen här, under dygnets finaste fotoljustimmar, två kvällar och två morgnar, eftersom vi bor på plats.
Vi kommer att vara uppe och ute redan innan gryningen och kommer tillbaka till slottslogin efter kvällens fotografering efter mörkrets inbrott. Denna helg passar för fågelfotointresserade av alla slag, från nybörjare till ärrade veteraner. Alla kommer att få mycket övning på flygande fotoobjekt, alla kommer att lära sig en hel del, alla kommer att ha kul.
Vår strävan är att det ska bli en mycket njutbar helg, i många avseenden. Alldeles där vi bor på slottets Wärdshus ligger dessutom ett hjorthägn som vi får specialtillstånd att gå in i och just då vi är där är det i slutet av kronhjortens brunstperiod och precis i början på dovhjortens.

Hjälstaviken
Hjälstaviken är en vassrik och grund slättsjö, egentligen en avsnörd vik av Mälaren, som ligger mitt i det uppländska odlingslandskapet. Markerna i dessa vikingabygder har brukats för odling, eller betats av boskap under tusentals år. Våtmarkerna har nyttjats för slåtter och bete, något som tillsammans med landhöjningen har gjort Hjälstaviken till det fågelparadis som det är idag. Betade, öppna strandängar och vassar tilltalar ett antal vattenfågelarter och i stora mängder. Kor betar ända ut till vassbältet och bildar där som ett band av öppet vatten, en så kallad blå bård. Det uppskattas enormt av vadarfåglar och änder. Gäss och tranor övernattar i sjön och söker tryggheten mot landrovdjur hos i sjöns vilsamma vattenspegel, och ger sig sedan ut till de omgivande fälten under dagtid. Deras uppbrott på morgnarna och tillbakakomst på kvällarna är oerhört imponerande mass-spektakel, ofta med en eller annan örn eller pilgrimsfalk som hjälper till att röra upp bland fågelmassorna. På östra sidan av sjön ligger Kvarnberget, med sin fina utsikt över hela bygden. Det finns en ordentlig vandringsled runt sjön för den som är vandringssugen, och stigen är ungefär 8 km lång, genom fina hagmarker, förbi fågeltornet på sjöns västsida och till en ädellövskogslund i sydväst som kallas Parnassen. Denna var ett av Gustav III:s favoritställen. Bitvis går vandringsleden på spänger genom vassen mellan Kvarnberget och Parnassen. Där finns också ett stort gömsle att sitta i.

Ekolsunds slott
På gångavstånd till Hjälstaviken ligger det en gång kungliga 1600-talsslottet Ekolsund med sin stiliga arkitektur och imponerande slottspark. Ekolsund användes genom århundradena som festplats och jaktpark, slottet har tillhört både Gustav Wasa, Gustav II Adolf, Fredrik I och Gustav III.
På Ekolsunds slotts Wärdshus, med anor från 1700-talet lär Carl Michael Bellman ha varit en flitig gäst. Vi kommer att bo här, i mycket fina, vackert renoverade rum och äta lunch och middag här under workshophelgen. De som så önskar kan dessutom mot tillägg få bo uppe i slottstallets ännu finare, riktigt eleganta rum. Föredrag och bildvisningar sker i en bekväm lokal, med eftersits nere i den anrika vinkällaren, under tegelvalv från 1600-talet.

Om du vill vara med om en intensivkurs i fågelfoto vid en av Sveriges bästa fågelsjöar, under den mest intensiva fågelsträck-årstiden och under ledning av en av Sveriges bästa fågelfotografer, så är detta verkligen en workshophelg för dig. Dessutom får du bo och äta kungligt…!

Bild 1. Ekolsunds slott, bild 2. Wärdshuset Valvet, bild 3. Dubbelrum Wärdshuset, bild 4. Dubbelrum Exedran stallet

Workshopsfakta

Datum
9 – 11 oktober 2020
Starttid: 14.00 9 oktober
Sluttid: 13.00 11 oktober

Pris
6 990kr – del i dubbelrum i anrika Ekolsunds slotts Wärdshus
(Anmälningsavgift 1 398 kr)*

7 490kr – del i dubbelrum i f.d. Slottsstallet Excedran, uppe på slottet
(Anmälningsavgift 1 498 kr)*

Ledare
Jan Pedersen

Antal deltagare
Min 8
Max 14

Sista anmälningsdag
1 september 2020

Inkluderat i priset
Del i dubbelrum, måltider enligt dagsprogram, workshops och fotohandledning.

Enkelrumstillägg
995 kr (Begränsad tillgång. Kontakta oss för mer information)

Ej inkluderat i priset
Resa tur och retur Ekolsunds Wärdshus, lokala transporter, försäkringar, avbeställningsskydd, eventuellt enkelrumstillägg, drycker, dricks och saker av personlig karaktär.

Boende
Vi bor ståndsmässigt på Ekolsunds slotts Wärdshus i dubbelrum med toalett och dusch.

Resande med flyg och tåg
Samling vid Ekolsunds Wärdshus 14.00 Dag 1. Vi kan ordna upphämtning för de som kommer långväga ifrån eller inte kan komma med egen bil (avgift tillkommer). Närmaste flygplats är Arlanda. Närmaste pendeltågsstation är Bålsta. Buss 803 går mellan Bålsta pendeltågsstation och Enköping, ända fram till Wärdshuset (www.ul.se).

Fotoutrustning
Workshopens fokus ligger på att fotografera fåglar. Vi kommer att kunna röra oss en del fritt i markerna då vi fotograferar, men vi måste förstås absolut undvika att skrämma fåglarna eller hjortarna. Teleobjektiv gäller och ofta ju längre, desto bättre. Vi kommer att fotografera framförallt i gryning och skymning, så det är bra att ha ett så ljusstarkt objektiv som möjligt. Tele-zoomobjektiv (t.ex. 70-200 mm, 200-400mm, 80-400mm, 150-600mm) eller långa, ljusstarka fasta teleobjektiv som 500 mm eller 600 mm ger bra förutsättningar till att ta varierande bilder på fågellivet. För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljusinsläppet i motsvarande grad och skärpan i någon mån. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda. Stativ kan vara bra, isåfall gärna med ett såkallat gimbalhuvud, typ Gitzo, Wimberley eller Sirui. Rispåse/bönpåse kan också vara en bra idé då vi sitter i gömslet. Alla behöver ta med en termos för varm dryck under dagarna.

Kläder
Temperaturen i Mälardalen i början av oktober börjar normalt kunna bli lite kall. Det är viktigt att ha med sig varma kläder så att man inte fryser. Ett helt ullfrottéunderställ och ullfrottéstrumpor av typen Woolpower eller Aklima är att varmt rekommendera. Då blir utelivet en njutning. Vattentäta vandringskängor eller möjligen fodrade gummistövlar är bästa valet för fötterna. Ombyte och regnkläder om det är risk för regn. Varma vantar och mössa.

Tillgänglighet 
Rummen i det fd Slottsstallet Excedran är tillgängliga för deltagare med nedsatt rörlighet, men Valvet, samt rummen i standardpriset är lite svårare (trappa utan hiss). Matsalen kan nås med rullstol via en ramp, med lite hjälp. Fågeltornet på västsidan och gömslet på östsidan är tillgängliga för rullstolsburna. Då vår fotografering delvis kommer att ske i terrängen eller på spångad led är det inte full tillgänglighet på alla delar av denna resa vid nedsatt rörlighet. Har du frågor, så hör efter med oss så kan vi resonera om detaljerna.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Hälsa
Kontakta din läkare.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 (2/10) (Middag)

Vi samlas på Ekolsunds slott på fredagseftermiddagen. Där har vi en kort teknikworkshop om fågelfoto och information inför de kommande dagarna och gör sedan ett första besök till fågelmängderna vid sjön för att testa några av de nya kunskaperna i kvällsljuset. Middag på Ekolsunds slotts anrika Wärdshus, med möjlig eftersits i den mysiga, anrika vinkällaren i Valvet under Wärdshuset.

Dag 2 (3/10) (Frukost – Lunch – Middag)

Under tiden här kommer vi att fokusera på att fotografera fågellivet. Exakt vilka ställen vi besöker runt sjön och vilka arter vi fotograferar beror på var fåglarna håller hus just dessa dagar. Vi kommer att vara ute i fågelmarkerna redan innan soluppgången för att få ut det absolut bästa av vår vistelse här. Mitt på dagen tar vi lite paus och Staffan kör sina bästa naturfototips, går igenom kameradetaljer och försöker svara på deltagarnas frågor. Vi kommer också att ges chans att fotografera inne i hjorthägnet vid slottet. Vi tar med oss frukostpaket och termos i gryningen, sedan har vi lunch respektive middag på Ekolsunds slotts anrika Wärdshus, med möjlig eftersits i den mysiga, anrika vinkällaren i Valvet under Wärdshuset.

Dag 3 (4/10) (Frukost – Lunch)
Vi är åter ute innan soluppgången för en sista fågelfotogryning/morgon, och kommer tillbaka till slottet innan lunch. Hemfärd efter lunch.

Galleri