Lapplandsvinterns bästa – norrsken, samekultur, hundspann, renar och Icehotel

8 – 13 februari & 5 – 10 mars 2021

Några av resans
höjdpunkter

  • 5 nätter med norrskens- och astrofoto
  • Peter Rosén är Sveriges sannolikt mest erfarna norrskensfotograf
  • Peters grupper har haft norrskensfotoframgång på alla sina turer ända sedan 2012
  • Peter visar dig sina favoritställen och du får egen fotografisk rådgivning och tips, i en lagom liten grupp (max 7 deltagare) av likasinnade
  • Abisko är Sveriges och en av världens norrskens-säkraste platser
  • Renar och träff med renskötande samer
  • Turer med hundspann och rensläde
  • Möjlighet att fotografera lavskrika och lappmes under hundspannsturen
  • Fantastiskt boende på Aurora Wilderness Camp mitt ute i skogen, och på klassiska STF Abisko Turiststation
  • Vedeldad bastu och varm utomhus jacuzzi vid Torneälven för den som vill
  • Gruppen har hela tiden tillgång till skoter med kälke och en AWD minibuss, för maximal flexibilitet
  • Vi besöker platser som de flesta besökare inte hittar till
  • Och kom ihåg, vi har alltid varit där förut! I Peters fall 100-tals gånger…

Norrbottens Lappland
Detta är en helt fantastisk resa till flera av vinterlapplands mest bildmässiga attraktioner. En innehållsrik men ändå avslappnad fotoresa. En sexdagars fotoresa i vinterlappland till norrskenet, astrofoto och älgfotografering, hundspann både dag och kvällstid, rensläde tillsammans med samer, samt besök vid ICEHOTEL – allt tillsammans under ledning av den Norrbottniske fotografen och guiden Peter Rosén. Vi bor tre nätter i skogen precis intill Torneälven vid Aurora Wilderness Camp och två nätter vid STF AbiskoTuriststation.

Norrsken
Det magiska och mytomspunna himlafenomenet lockar människor från hela världen till Lappland. Men att fotografera norrskenet snyggt kan vara svårt om man inte är van vid nattfotografering. Just därför erbjuder vi denna resa ledd av en riktig norrskensfotoexpert: Peter Rosén. Samtliga hans flerdagarsgäster hittills, under 8 år i rad, har både sett och fotograferat norrsken i vackra miljöer (c.80 grupper). Därmed är han sannolikt den mest framgångsrika norrskensfotoguiden i världen. Att få se norrsken styrs ju av både norrskenets egen aktivitet, såväl som vädret, vilket gör det lite krångligt att garantera norrsken på en tur. Trots det har Peter i alla fall hittills lyckats med det och det tror vi att han kommer att göra även under kommande vinter! Peter har fått utmärkelsen TripAdvisors Certificate of Excellence Award under sju år i rad: 2014-2020! Han har kört fotokurser i Abisko och svenska Lappland i mer än 10 år längre än något annan i området och är också det högst betygssatta guideföretaget på TripAdvisor för norrskensturer i Sverige Gruppen består av max 7 gäster per tur, vilket gör att du får mycket tid med din fotoguide och det gör att vi kan vara mer flexibla med skoter och minibusstransporter. Flexiblitet är nyckeln till framgång för norrsken. Om vädret råkar vara mer lämpligt någon annanstans så åker vi helt enkelt dit. Peter har bott i Abisko 14 år och genom att Peter själv är från Lappland så har han bra lokalkännedom och fjällkunskap, vilket är viktigt inte bara av säkerhetsskäl, utan också för att kunna ta bra bilder och att kunna delge dig berättelserna om att leva i Lappland.

Älg
Under midvintern kommer många storvuxna älgar ner från fjällen och fjälldalarna för att övervintra i detta området. Vi hoppas att få se och fotografera flera av dem, kanske på ganska nära håll dessutom.

Renar och samisk kultur
Rensläden och ackjan var i århundraden de renskötande folkens främsta transportmedel under snötiden. När vi fångat in renarna så får du själv prova att köra rensläde ut i skogen med samer. Vi gör fotostopp längs vägen och avslutar turen med en traditionell samisk lunch i en lavvu (kåta).

Hundspann
Inuit- och tjuktjerfolken i arktiska Sibirien och Nordamerika lärde sig att använda hundarna för transport vintertid. Idag är det ett bekvämt och naturnära sättatt njuta av vinterlandskapet. Vi åker hundspann i en heldag med lunch utomhus plus en kväll där ambitionen är att fånga norrskensbilder med hunspannet i förgrunden. Hundspann är ett praktiskt transportmedel i snölandskapet, men samtidigt också ett fotomotiv i sig. Vår tur går längs Torneälven och in i några av de finaste hundspannsmarker som vårt land kan erbjuda.

ICEHOTEL
Världens första hotell helt byggt av is och snö och de firar 31 år kommande vinter. En galen idé som snabbt blev en världsattraktion. Extremt viktigt har hela tiden varit det konstnärliga utrycket. Därför bjuds varje år olika is-skulptörer och formgivare in att formge årets version av ICEHOTEL. Vi gör ett dagsbesök i denfotoinspirerande miljön.

Peter Rosén
Peter är heltidsfotograf och fotografen bakom böckerna Aurora Borealis i Lappland och Midnattssol över Lappland. Han är docent i miljövetenskap och har jobabt som biolog och forskare vid Abisko Naturvetenskapliga station och vid Umeå Universitet i 17 år. Peter han därför stor kunskap om dagens klimatfrågor och Norrbottens natur och kultur och ger dig därför möjlighet att lära dig mer om den arktiska naturen och den spännande kulturen i Lappland. Peter kommer också att berätta om det samiska samhället, den fascinerande vetenskapen och den gamla folktron kring norrskenet, hur landskapet utformats under årtusendena, klimatförändringar i Arktis och hur djur och växter lyckats anpassa sig till ett kallt klimat. Peter ger dig naturligtvis också tips på bildkomposition, natt-, landskaps- och viltfotografering, olika kameratekniker, redigering av dina bilder i datorn och kunskap om hur du tar bra bilder på norrsken, vintergatan, galaxer och nebulosor.

Om du vill få fantastiska möjligheter att fotografera Lapplands mest fantastiska vinterattraktioner, inklusive norrskenet och samtidigt få personlig fotoundervisning-av den sannolikt mest erfarna norrskensfotoguiden i Sverige, så är detta verkligen en resa för dig.

Chansen att se och fotografera norrsken är mycket stor men eftersom det trots allt är ett naturfenomen så kan vi aldrig lämna garantier för att du kommer att se norrsken under turen. Programmet kan komma att ändras om väder eller andra oförutseddaa händelser så kräver.

Resefakta

Datum
8 – 13 februari 2021
5 – 10 mars 2021

Pris
31 500kr
(Anmälningsavgift 6 300 kr)*

Ledare
Peter Rosén

Antal deltagare
Min 3
Max 7
18-årsgräns. Vill du ta med dig yngre deltagare såvill vi prata med er innan. Vi är ute sena kvällar och det kan bli kallt.

Sista anmälningsdag
40 dagar innan avgång

Inkluderat i priset
5 kvällar med möjlig norrskensfotografering, dagbesök på ICEHOTEL, ren- och älgfotosafari, heldag plus kväll med hundspann, renslädestur, träff med renskötande samer, tillgång till vedeeldad bastu och varm utomhus jacuzzi.
Del i dubbelrum, 3 nätter vid Aurora Wilderness Camp och 2 nätter vid STF Abisko Turiststation, måltider enligt dagsprogram (middagar 2-3 rätters, främst med lappländska specialiteter), samtliga inträden, fotoundervisning, coachning och guidning, lokala transporter i AWD minibuss, tillgång till skoter med kälke hela tiden, transfer till och från Kiruna flygplats eller tågstation.
Vill du komma till Kiruna eller Abisko någon dag före så hjälper vi er att boka boende.
Tillgång till varm skoteroverall, varm pälsmössa, kängor, tjocka ullsockor och handskar.
Lån av Canon-kamerautrustning och stativ från Manfrotto och Star Adventure Tracker för den som vill.

Enkelrumstillägg
2 000 kr

Ej inkluderat i priset
Resa tur och retur till Kiruna flygplats, dricks, försäkringar, avbeställningsskydd, drycker och saker av personlig karaktär.

Boende
Vi bor i bekväma dubbelrum, precis intill Torneälven på Aurora Wilderness Camp (3 nätter), respektive på STF Abisko Turiststation vid den stora sjön Torneträsk (2 nätter).

Mötesplats
Kiruna flygplats (KRN). Resan börjar och avslutas här. Kommer du med tåg kan vi hämta dig på Kiruna järnvägsstation. Ange var ni vill bli upphämtade.

Fotoutrustning
Vi kommer att fotografera både på natten, skymning och mitt på dagen, i fjällterräng, i skogen, på slädturer och med stativ, så du kommer att behöva fotoutrustning som passar för alla de fallen. Det är bra att ha så ljusstarka objektiv som möjligt, gärna 1,8, 2,8 eller 4,0 i bländare. Saknar du något så kan du låna Canonobjektiv under turen. Telezoomobjektiv, som 200-400mm, 80-400mm, 150-600mm och långa ljusstarka fasta teleobjektiv som 500 m eller, 600 mm ger bra förutsättningar till att ta varierande bilder på djuren, landskap eller nebulosor. Vidvinkelobjektiv är bra för norrsken, vintergatan, landskapsbilder och hundspann. Makro- eller porträttobjektiv runt 90-105 mm bra för detaljer vid tex ICHHOTEL.
För att öka brännvidden om du har ett kortare tele eller en zoom kan du använda telekonverter, tänk dock på att detta påverkar ljusinsläppet. Om du har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.
Stativ är helt nödvändigt för nattfotograferingen. Om du saknar stativ så kan du låna bra stativ av Peter under turen. Blixt är ett bra komplement för varierade bilder, även dagtid. Fjärrutlösare är användbar. För de som vill, kan Peter låna ut fotoutrustning från Canon, både för norrskensfoto och en del längre objektiv för viltfoto, astro och landskap. Han lånar också ut Manfrottostativ. Ange gärna dina önskemål vid bokningen.

Kläder
Februari-Mars i Lappland betyder ofta kallt eller riktigt kallt väder. Faktum är att det är det vi hoppas på., Kallt väder ökar våra chanser till klara himlar med både norrsken och fint vinterljus.. Peter lånar ut varm overall som du har över dina egna kläder, varm mössa och varma kängor, handskar och tjocka sockor, bara för säkerhets skull. Flerlagersprincipen gäller, med ett vindskyddande lager ytterst, bra vantar, vindtät och varm mössa, samt rymliga, isolerande kängor på fötterna. Utförlig information om kläder ges efter bokning.

Tillgänglighet 
Detta är inte en resa som är uppenbart enkel för personer med rörelsesvårigheter, men beroende på hur allvarliga de rörelsesvårigheterna är så kan vi kanske lösa en del av utmaningarna.

*Betalningsvillkor
Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 60 dagar innan workshopen.

Särbestämmelser
I dessa Covid-19-tider måste alla också hålla ögonen öppna för om särskilda bestämmelser införts med anledning av detta.

Försäkringar
Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Vi rekommenderar alltid att er försäkring ska täcka eventuell sjuktransport hemåt, vid behov samt avbeställningsskydd vid eg. eventuell sjukdom.

Hälsa
Kontakta din läkare.

Gruppen och språk
Våra resor är öppna för alla nationaliteter vilket innebär att gruppen kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.

Resevillkor

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Dagsprogram

Dag 1 (8/2 respektive 5/3) (Middag)
Landskap och norrsken
Samling på Kiruna flygplats (KRN). Vi ser gärna att du kommer senast lunchtid. Vi förser oss med varma kläder och åker ut till Torneälven och Aurora Wilderness Camp. Tänd en brasa och gör det mysigt i din stuga som ligger precis intill älven. Vi bor bekvämt i stugorna men förvänta dig inte lyx. Platsen är vald för att den erbjuder fina möjligheter till fotografering där vi kan se norrsken direkt från stugan och vi kan lätt starta våra aktiviteter på plats i vacker natur. Före middagen går vi igenom grunderna i norrskens och nattfotografering. Du får låna Canon kamera och Manfrottostativ om du vill. Efter en tvårätters middag är det dags för norrskens- och astrofotografering. Vi håller ett öga på vädret och norrskensprognosen och vi kommer att åka till den plats som ger oss den bästa chansen att se norrsken. Vi har tillgång till både en AWD minibuss och skoter med kälke.

Dag 2 (9/2 respektive 6/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Hundspann och norrsken
På morgonen påbörjar vi en hundspannstur från stugorna. En erfaren hundspannsguide kör oss ut på Torneälven, genom skogar och myrar i flera timmar. Vi gör flera stopp för fotografering längs vägen. Lunch utomhus över en öppen eld i en lavvu (ett traditionellt samiskt tält). På lunchplatsen har vi ofta möjlighet att fotografera lavskrika och lappmes. På eftermiddagen får vi lite ledig tid att ladda ner bilder, tid för privat undervisning och kanske en vedeldad bastu. Efter kvällens tvårätters middag åker vi ut på norrskensjakt igen. Om norrskenet dansar för oss kommer vi att vara ute sent på kvällen/natten (du kommer att glömma att du är trött om vi ser ett bra norrsken!).

Dag 3 (10/2 respektive 7/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Älg, ishotellet, hundspann och norrsken
Efter frukost åker vi vägen upp mot Kebnekaise för att försöka se och fotografera älg och fint landskap (ingen garanti att vi ser älg men samtliga grupper 2015-19 har lyckats bra). Du får gärna låna långa teleobjektiv från Canon (t.ex. 400: 2,8, 300,2,8, 400: 4,0). Vi äter lunch och gör ett dagbesök vid det världsberömda Ishotellet, med sina unikt vackra interiörer. Ishotellet är verkligen en inspirerande miljö för fotografering av både de fina rummen och fotografering av detaljer. Under eftermiddagen tillbaka till Aurora Wilderness Camp, kanske laddar vi ner bilder, har tid för privat undervisning och varför inte en vedeldad bastu? Efter kvällens tvårätters middag åker vi ut med hundspann på norrskensjakt igen. Hundarna och en fin tältkåta blir en bra förgrund för våra bilder. Vi är ute med hundarna till midnatt.

Dag 4 (11/2 respektive 8/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Abisko – Samisk kultur, renskötsel, landskap och norrsken
Efter frukost kör vi upp mot bergen. Vi stannar vid Rensjön, en samisk by mellan Kiruna och Abisko. Marja, en samisk kvinna som bor i Rensjön eller någon av hennes guider, berättar om den samiska kulturen och hur det är att leva ett samiskt liv idag. Du får möjlighet att fotografera tamrenar på nära håll. Du får även möjlighet att köra rensläde på egen hand. Vuoján var det traditionella sättet för renskötarna att förflytta sig och blir en fin upplevelse för oss. Vi äter en traditionell samisk lunch runt elden inuti en goahti (en traditionell samisk kåta) och lär oss om det samiska livet idag.
Efter turen åker vi vidare upp mot bergen och till den lilla byn Abisko – känd för bland annat som ett av världens säkraste ställen för att uppleva norrsken. Vi checkar in på STF Abisko turiststation som ligger inne i Abisko nationalpark. Efter en trerätters middag är det dags för norrskens- och astrofotografering igen. Sannolikt tar vi en skotertur in i Abiskodalen till en fin fotoplats men är flexibla för att maximera våra chanser till bra norrskensbilder. Vi återvänder till hotellet runt midnatt för natten och en välförtjänt sömn.

Dag 5 (12/2 respektive 9/3) (Frukost – Lunch – Middag)
Landskap, älg, norrsken och astrofotografering
I dag är en blandning av utomhusfotografering och undervisning. Abisko nationalpark erbjuder fantastiska möjligheter till bra bilder. Om vi har bra väder spendera vi mycket tid utomhus även idag. Kanske en skotertur in i Abisko nationalpark eller så åker vi till någon annan fin plats längs vägen mot Norge. Är vädret sämre så spenderar vi mer tid kring bildredigering och dina personliga frågor. Vi kan gärna gå igenom hur man bäst redigerar bilder på vintergatan, nebulosor och galaxer.
Efter en 3 rätters middag kör vi skoter (gästerna sitter på en stor kälke) till en fin fotoplats och en traditionell lavvu (kåta). Lavvun blir en fin förgrund till våra norrskensbilder. Vi gör eld inne i lavvun och pratar om allt vi upplevt under turen tillsammans.

Dag 6 (13/2 respektive 10/3) (Frukost)

Avslutningsdag
Du kommer sannolikt att vara rätt trött nu, men det är förhoppningsvis en skön och avslappnad trötthet efter flera sena kvällar, många roliga aktiviteter och fina bilder. Efter en lugn frukost åker vi in till Kiruna. Om det är bra ljus så gör vi fotostopp längs vägen. Vi stannar också till på ett bra ställe för att köpa lappländska souvenirer och om vi har tid innan flygavgångar så tittar vi kanske också in i kyrkan i Kiruna.

Galleri